BECE History Past Questions and Answer PDF Download Free – Junior WAEC JSS3

Text Ads

How to Check Junior NECO BECE Result Online using Token Result Checker – Click to Watch Now

 

Learn More/Enrol

ADS

Junior WAEC BECE Past Questions

Do you need JSS3 Basic Education Certificate Examination BECE History Past Questions and Answer

Do you want to download Junior WAEC History Past Questions and Answer Objective and Theory.

we at stcharlesedu.com has compiled all BECE History Objective and Theory past question & answer till date.

This past questions will give you an over-view and nature of the exams.

Our research has confirm that candidate that who uses Junior WAEC History Past Questions Paper to prepare for Basic Certificate Examination BECE is ten times better than those who do not.

Merit of BECE History Past Questions for JSS3

Pointer to Area of Concentration.
Help you know your speed for the actual exam.
Predict the outcome of the upcoming exam question.
Let one know if he/she has adequately prepared for the exam.
Give you confidence and make you relax on the deal day.

Junior WAEC BECE Past Questions

How to Get BECE Past Questions on History

How to get Basic Education Certificate Examination Past Questions and Answer for History or any other BECE subjects.

Below are the steps to follow to download  the updated copy of the past JSS3 Promotional Examination questions on History.

Make a Call.
Call or whatsapp us on 08051311885 for the account number to make payment;

And how to received your complete copy of the past questions paper.

Mode of Payment.
Mobile Transfer, POS and Direct Bank Deposit.

After Payment
Send us the following:
Depositor Name.
Screenshot of either your Debit alert; Successful transaction notice or bank teller.
Name of Product Paid for; e.g Junior WAEC Past Questions on History
Valid Email Address;

Lastly Call or whatsapp us for your payment verification and confirmation.

DELIVERY ASSURANCE
We will deliver the past question to you 10 mins after confirmation of payment to the email address you send to us.

Click Like below to Join our BECE Facebook Page

Download Free History BECE Past Questions Objective and Theory for JSS3 Promotional Exam
Link 1 Hist. BECE Exam Questions

Link 2 Hist. BECE Exam Questions

Download JSS3 B.E.C.E History Past Questions Paper,

Ministry of Basic Education
Examination Board
2020 Basic Education Certificate Examination

  1. Read each question carefully before answering it.
  2. DO NOT waste time on any question; if you find one difficult, go on to others and finish them before you come back to the difficult one(s).
  3. Please, work completely on your own. Remember, Examination Malpractice is a serious criminal offence, do not be involved.

BECE History Objectives Questions 2020 Extract

01. History can be defined as ....
A. narration from the past. 	
B. study of written records of past events.
C. the study of the entire human past as it happened. 	
D. a good story telling.


02. Who discovered the mouth of river Niger?
A. David Livingstone 
B. Lander Brothers  
C. Mungo Park	
D. Laird Macgregor


03. The legendary 'father' of the Yorubas was ....
A. Alafin.	
B. Oduduwa.  
C. Ogun.	
D. Sango.


04. Which of the following country is the most populous in Africa?
A. Ghana	
B. Nigeria	
C. Gabon	
D. Liberia


05. The Colony and Southern Protectorate were merged with the Northern Protectorate of Nigeria by the British in the year....
A. 1851.	
B. 1861.	
C. 1914. 	
D. 1960.


06. The first European to make contact with the Nigerian coastal states was the	
A. English.	
B. French.	
C. Spanish.	
D. Portuguese.


7. Benin and Ife were ancient centres of civilization popularly known for the	
A. extraction of tin ores. 	
C. weaving of cloth.	
B. casting of bronze. 
D. mining of salt.


08. Indirect rule was introduced in ....
A. British.	
B. French.	
C. Portuguese. 
D. Germany.


09. In the history of Nigeria, 1914 was the ....
A. year of the British established their rule over Nigeria.
B. beginning of the First World War.
C. year of the amalgamation of the Northern and Southern protectorate of Nigeria.
D. year of the first election in the legislative council.


10. Much of the lgbo-Ukwu, arts were made of....
A. copper.	
B. bronze.	
C. brass:	
D. clay.


11. Nigeria attained her independence in the year	
A. 1963. 	
B. 1966.	
C. 1960. 	
D. 1970.


12. The European countries were interested in Africans because of the ....
A. raw materials.	
B. finished goods.	
C. good weather.	
D. internal trade.


13. Which of the following countries was not a British colony? 
A. Nigeria	
B. Liberia	
C. Gambia	
D. Ghana


14. The first colonial Governor of Nigeria was	
A. Lord lugard.	
B. Bernard Bourdillon.	
C. Arthur Richard.	
D. Huge Clifford.


15. According to the Itsekiri tradition, the kingdom was founded by a prince from ....
A. Benin. 	
B. Oyo. 	
C. Igala. 	
D. Nupe..


16. One of the ancient centres of the civilization in Nigeria was .... 
A. Igbo-Ukwu.	
B. Onitsha.	
C. Lokoja.	
D. Asaba.


17. The cripple who founded the mali Empire was ........
A. Sundiata	
B. Mansa Musa	  
C. Mansa Suleiman.	
D. Osei Tutu.


18. The currency used for commercial transactions during Trans-Saharan trades was the ....
A. spice.	
B. cowries.	
C. perfume.	
D. bead.


19. The main occupation of the Ijaws is known to be..
A. cattle rearing.	
B. fishing.	
C. farming.	
D. trading.


20. When did Nigeria become a Republic?
A. 1959 	
B. 1963	
C. 1960	
D. 1957


21. The most important mineral export of Nigeria after the first Republic is ......	
A. Gold. 	
B. Crude oil.	
C. Tin Ore.	
D. Coal.


22. ....... produced the first Yoruba bible.
A. Samuel Bill	
B. David Oyedepo 
C. Ajayi Crowder 	
D. Birch Freeman


23. The capital of Songhai Empire was ....
A. Timbuktu.	
B. Accra. 	
C. Gao.		
D. Kanem.

What Others are downloading: BECE Past Questions & Answer for all subject.

Want more Objective Questions like this?
Get the Complete Past History Exam Questions from us

JSS3 Essay Questions on History

SECTION B (THEORY)

INSTRUCTION: Answer all questions. All questions carry equal marks.

1a. Define History
1b. Explain four importance of STUDYING HISTORY IN SCHOOLS.

2a. What is Nationalism?
2b. Mention four factors that contributed to Nigeria's Nationalism.

3. List five factors responsible for the rise of Ghana Empire

Want more Essay Questions like this?
Get the Complete Past History Exam Questions from us

Junior WAEC History Objective Answers 2020

  1. C
  2. C
  3. B
  4. B
  5. C
  6. D
  7. B
  8. A
  9. C
  10. B
  11. C
  12. A
  13. B
  14. A
  15. A
  16. A
  17. A
  18. B
  19. B
  20. B
  21. B
  22. C
  23. C

Search Terms

Junior WAEC Past Questions on History,
History Past Questions for JSS3,
Download History Past Questions Paper,
JSS3 History Exam Questions Paper Download,

If you Enjoyed This Post and Want More, Please Share it on Your Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*